MAKE THE DAYS COUNT

MAKE THE DAYS COUNT

Sunday, August 21, 2011

LAILATUL QADR =0





Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum wbt...

Hmm, just nak share sedikit sebanyak intipati Ustadz Jo nye talk pagi tadi berkenaan The Last 10 Days of Ramadhan... Macam rugi sangat2 kalau xshare dgn semua, yg hadir maybe boleh igt semula, yg xdpt hadir maybe kita boleh sama2 amalkan, insyaAllah...

Tadi Ustadz Jo ceritakan pada kita bagaimana Rasulullah s.a.w. menghabiskan his last 10 days of Ramadhan...

Mandi di antara Maghrib & Isya' --> benda ni ustadz ckp maybe ada kena mengena dgn kesihatan (kita x tahu d 'real' sebab or hikmah ngape Nabi mandi antara Maghrib n Isya' ni, tapi Nabi buat, so sbg umat Nabi bagus sgt2lah kalau kita ikut Nabi, kan2?)
Meninggalkan bersama dgn isteri (lbey kurang xbersama dgn isteri la mksdnya) --> sbb masa da xckup ni, tggai 10 hari jer lagi Ramadhan ni, so maybe tangguh jap ^^,
Berbuka makan sikit shj --> byk kesan negatif bila kita mkn lbey time iftar; nak makan tu ambil masa yg lama (curik masa kita), boleh lead tu sket prut and kena 'visit' ___ (Ustadz Jo, 2011) byk2 kali, dah batai wuduk, solat x khusyuk sgla mcm.
Bykkan bersedekah. (Dari Ibnu Abbas r.a, ia berkata : “Rasulullah saw adalah orang yang paling pemurah, dan lebih pemurah lagi dalam bulan Ramadhan… Sungguh Rasulullah saw sangat lebih pemurah dibandingkan angin yang bertiup.”) --> tapi kena igt NIAT kena IKHLAS! Allah x tgok kuantiti tapi insyaAllah kalau niat ikhlas, Allah bagi ganjaran org yg bersedekah. 3 benda ni kena igt - a) beri seberapa mampu, b) ikhlaskan hati, c) kerapkan memberi.
Iktikaf. (Ibn Umar meriwayatkan bahawa Rasulullah saw bersabda yg bermaksud: "Rasulullah saw beriktikaf pada 10 hari terakhir Ramadhan; Riwayat al-Bukhari & Muslim). Iktikaf berasal dr perkataan 'akafa' (mintak maap kalo salah) yg maksudnya berada di sesuatu tmpt. At least, sekali seumur hidup kita merasa wat iktikaf ni, cam best je ^^,
Solat berjemaah. "Benda biasa tp da terbiasa xbuat", (Ustadz Jo, 2011). Bygkan, kalau kita solat jemaah dpt 27x ganda kan pahala, dalam bulan Ramadhan ni Allah bg 700x ganda kan setiap pahala tu = pendek kata, BANYAK la pahala yg dpt tu, insyaAllah, xpayah la kita nak jugak kira berapa amount pahala yg dpt tu, yg penting, kita USAHA, insyaAllah ^^,
Banyakkan solat sunat. Dhuha, Rawatib (tiap2 kali solat try amalkan fully) , etc... even yg jarang2 kita buat or even jarang2 dgar (hee, tadi mcm2 Ustadz tya pnah wat x solat sunat hat ni, hat tu, yg xpnh dgr pon ada T_T) kita bedal buat for d last 10 days of Ramadhan ni. Tadi Ustadz ada gak share kisah Bilal b Rabbah; Nabi dgr tapak kaki di syurga, Nabi tya Jibril derapan kaki sapa tu and Jibril jawab itu adalah derapan kaki Bilal. So, Nabi pon tya semua amalan yg Bilal buat and Bilal ckp antaranya dia xpernah tinggalkan solat sunat wudhu'. --> Tapi kena la igt, kalau kita xtahu nak wat solat2 sunat ni, kena wat apa? Kenalah carik org yg lebih mengetahui, ye dok? ^^, Hati2 ngan 'ustadz Google' noh, hee!
Khatam Quran. Ustadz gne formula '1 juzuk stgh' utk sehari (sapa yg amalkan formula ni, ptut da abeh la time 20 Ramadhan, hee!). Hmm, sapa2 yg xabis or agak2 mcm byk je lagi xhabis, kena la PULUN lebyh siket in this last 10 days ni. 3 juzuk sehari ke, gulp! Nampak mcm 'extreme' tapi mmg kena GO to d EXTREME waktu2 camni. Sebabnya, xbleyhla kita didik diri kita ni dgn didikan spt hari2 biasa, kena amek kesempatan time setan dok kena belenggu ni utk kita 'jinakkan nafsu' kita yg degil tu! Hat tu yg Allah bg byk gila motivation time Ramadhan ni (pahala 700x ganda, laillatul Qadar lagi, keampunan, rahmat, mcm2 lagi), xkesahla kita nak tgok aspek intrinsic motivation or extrinsic motivation, hee!
Buat segala amal kebaikan lain yg termampu. Cth - sapu koridor (Ustadz Jo, 2011), tlg org sgla mcm... Tinggalkan segala bentuk mcm kata2 yg x bwk paedah or sia2, menipu, lucah, lawak2 kosong > baik DIAM n bce Quran, hee! Ustadz ckp, bukan saya, hee!
Lailatul Qadar. Allah gne perkataan ' khairu' yg maknanya LEBIH BAIK. So, lebih baik dr 1000 bulan, bukannya sama dengan 1000 bulan (brpa exactnya, wallahualam tapi pendek ceghiter more than 1000 bulan). Ce kite amek cth solat sunat rawatib; kalau kita dpt pahala LQ ni, solat sunat rawatib kita 'berharga' 82 tahun 10 bulan, fuyyooohh! So jom kita sama2 carik LQ ni dlm 10 mlm yg terakhir ni, tggai bapa hari jer lagi nieh. Ustadz ckp, kita pulun ja bedal 10-10 hari tu, bukannya dlm mlm2 yg ganjil tu shj (21, 23, 25, 27, 29, stgh ulamak msukkan 17 & 19 Ramadhan) supaya kita x terlepas peluang LQ ni akibat asyik dok fikir tanda2 LQ segala benda. Buat ja, xrugi pon, ye dok? HAH! utk perempuan2 yg xmampu dlm last 10 days ni lagu mana plak? T_T Xper2, bykkan zikrullah & Ustadz ckp boleh je kita baca Quran yg tlh kita lafaz mana2 bhgn tnpa sentuh musyhaf. InsyaAllah, Allah tgok usaha, jgn putus asa eh!
Lastly, nak quote Ustadz Jo cerita psal analogi yg Ustadz Hasrizal bg utk situasi 'syaitan dirantai di bulan Ramadhan'. Mmg setan2 semua nih kena rantai tp ce kita bygkan anjing yg kena rantai, kita sua tangan kita kat dia. Mau kena 'NGAP' ye dak? Mcm tu jugak kita, kalau pon setan2 ini dirantai but kalau kita pergi sua tgn or mendekati dia (jalan kejahatan & dosa), nafsu kita pon akan besar kemungkinan akan di NGAP yakni kita ikut nafsu kita yg selalu mendorong ke arah kejahatan. Dah tu, dok la joh2 ngan 'anjing' supaya xkena 'NGAP'. Walaupon mcm syok je kita nak jolok2 tgn kat 'anjing' tu (nafsu sering memanggil2 kita wat dosa yg dulu2 tu), curious la katakan, kena IGT! Nanti kalu kena 'NGAP', xpasai2 kena p sepital, abes duit segala bagai, kena tahan sakit lagi... Time ni bleyh la, ada 'MediBank' (time Ramadhan), kalu xder 'MediBank' naya nak kena bayaq gne wet sendiri... (medibank nye analogi sengaja ditambah, Ustadz Hasrizal n Ustadz Jo xckp pon psal ni erh, hee!)

>>> Actually, segala points2 di atas ada hadith nye, tp xsempat nak salin td, so gi wat homework, ahakz~

Mohon maaf salah silap points or kata2, moga kita semua beroleh keberkatan, rahmat, keampunan dariNya n moga kita semua terselamat dr api neraka n dikurniakan SurgaNya, insyaAllah... JOM KEJAQ this last 10 days of Ramadhan!!! Mana tahu kita x sempat rasa Ramadhan tahun depan.....

Wallahualam~~
P/S : SEMOGA ALLAH SENTIASA MERAHMATI KITA.INSYAALLAH :)