AKU INGIN NAIK HAJI" LabbaikAllah hummalabbaik

Labbaika la syarikala kalabbaik

Innal hamda wan niqmata lak

laka walmulka la syarika lak "


Bismilahirahmanirahim.. syukur ke hadrat Ilahi dengan izinNya masih dapat bernafas di bumiNya. Selawat serta salam untuk Rasul junjungan Nabi Muhammad s.a.w beserta sahabat dan keluarga baginda. Syukur kerana kita dapat menghabiskan puasa di Bulan Ramadhan yang lalu dan menyambut dengan penuh kemenangan bulan Syawal.

MasyaAllah Malaysia masih lagi dalam keadaan aman damai. Nikmat yang tidak terhitung oleh Allah S.W.T kepada kita hambanya. Ucapkan syukur ke hadrat Ilahi. Hati ni terdetik rindunya untuk pergi ke Makkah walaupun belum pernah menjejakkan kaki ke sana. Sejak umur ku berumur 8 tahun aku melihat arwah wan dan tokku (Al-Fatihah untuk kalian) telah pergi menyahut panggilan haji. Subhana Allah perasaan yang sebak dan sukar digambarkan. Selepas itu Pak long ku pula menyusul pergi. Tahun lepas mama dan cik lee (ibu dan ayah saudara) mengerjakan ibadah umrah di sana.


Sangat sebak dengan cerita yang mereka kongsikan dengan ku. Meronta-ronta untuk pergi ke sana. Hidayah itu milik Allah dan Allah memberi kepada hamba yang Dia kehendaki. Ya Allah semoga aku sempat pergi menunaikan haji dan umrah. Aku ingin solat di depan Kaabah, ingin solat di Masjidil Nabawi. MasyaAllah tidak tergambar rindu kepada Rasul junjungan Nabi Muhammad s.a.w.. berdoa di raudah.. Permudahkan urusanku ya Allah.Tanah Suci MakkahLirik Lagu Panggilan Haji -NUR ASIAH DJAMIL

Panggilan haji
Telah tiba lagi
Menunaikan ibadah
Panggilan Baitullah

Tanah Suci Makkah
Ya Makkatul Mukarramah
Tanah Suci Makkah
Ya Makkatul Mukarramah

Malam subuh dan senja
Pergi ke Kaabatullah
Malam subuh dan senja
Pergi ke Kaabatullah

Sembahyang berjamaah
Tawaf saei dan umrah

Terdengar suara ( panggilan bergema )
" LabbaikAllah hummalabbaik
Labbaika la syarikala kalabbaik
Innal hamda wan niqmata lak
laka walmulka la syarika lak "

Tiba masanya kini
Wuquflah di Arafah
Terdengar sayup sampai
Tahmid tazkir dan tasbih

Putih bersih berseri
Abdi pada Ilahi
Terbayanglah di sini
Tempat berhimpun nanti
(tempat.. berhimpun... nanti)

Dari padang Arafah
Lalu ke Muzdalifah
Bermalam di Mina
Melontar tiga jumrah

Syarat rukun haji sempurnalah sudah
Mogalah ibadah haji mabrurah
(haji.. mabrurah...)

Masjidil Nabawi terletak Makam Rasul
Taman Raudhah tempat himpun doa
Padamu pinta Wahai Junjungan
Selawat dan salam mohon syafa'at
(Selawat dan salam mohon syafa'at.... )

Ya sofwatAllah....

Panggilan haji
Telah tiba lagi
Menunaikan ibadah
Panggilan Baitullah
Tanah Suci Makkah
Ya Makkatul Mukarramah


https://www.youtube.com/watch?v=u6BnDhmscKY

p/s : Aku tidak mampu pergi ke Makkah dalam masa yang terdekat ya Allah. Aku bukanlah dari kalangan orang yang berada yang mampu untuk berulang-alik ke rumahMu. Ya Allah berikanlah sedikit ihsan pada hambaMu ini supaya dapat menjejakkan kaki ke Tanah Suci itu. Sesungguhnya aku merindui bumi Madinah, Masjid Nabawi yang tersergam indah di dalamnya ada jasad seorang Rasul dan 2 sahabat yang dijamin syurgaMu, Raudhah taman syurga, Mekah Tanah Haram, Baitullah tempat tawaf yang mulia. Safa dan Marwah memberi kekuatan, bukit-bukit dan padang pasir di Tanah Haram dan segala isinya. Jemputlah kami ya Allah, aku ingin menyentuh Kaabah itu dengan tanganku. Aku ingin merasai mendaki Gua Hira seperti saudaraku yang lain. Amin..

hamba ALLAH,
nurainin sofia bt halim

Comments

Popular Posts